Νέα

Διάλεξη του δρος Θάνου Σίδερη στο Νέο Μουσείο των Αιγών “Οι Μακεδονικοί Θησαυροί Μεταλλοτεχνίας και το Οικουμενικό τους Ταξίδι”

Οι Μακεδονικοί Θησαυροί Μεταλλοτεχνίας

και το Οικουμενικό τους Ταξίδι

Δρ. Θάνος Σίδερης

Επίτιμο μέλος του Πανεπιστημίου του Καρόλου, Πράγα

Επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Μάσαρυκ, Μπρνο

Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, Σάββατο 10 Ιουνίου  08:00 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη. Δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης στον σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/j/81567400436?pwd=eENIR3VIRWx1ODg4RHRQKzE5WTU1dz09

(Σε περίπτωση που σας ζητηθεί: Meeting ID: 81567400436, Meeting Passcode: 9112022)

Στις 10 Ιουνίου είναι η επέτειος του θανάτου του Μεγαλέξανδρου στην Βαβυλώνα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και ο Σύλλογος Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του τιμούν την ημέρα αυτή με μια εκδήλωση αφιερωμένη σε μία από τις τέχνες που κατ’ εξοχήν ανέπτυξαν και ανέδειξαν οι Μακεδόνες, την μεταλλοτεχνία, λαμπρά δείγματα της οποίας έχουν βρεθεί στους βασιλικούς τάφους των Αιγών.

Ως κατ’ εξοχήν ειδικός στο θέμα, ο καθηγητής Θ. Σίδερης θα μας ξεναγήσει στον γοητευτικό κόσμο μιας τέχνης που οι αρχαίοι θαύμαζαν και σέβονταν ιδιαίτερα, παρουσιάζοντας τα τελευταία αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας και κορυφαία αριστουργήματα που ήταν πολύ αγαπητά στους Μακεδόνες ως αντικείμενα χρήσης, αλλά και κύρους χάρη στην υψηλή καλλιτεχνική και πραγματική τους αξία.

Η Μακεδονία ξεχωρίζει χάρη στα έθιμα και τις ταφικές της πρακτικές ήδη από τα αρχαϊκά χρόνια, όταν εισαγωγές πολύτιμων τεχνέργων, επιρροές από τη νότια Ελλάδα, την Ιωνία, την Περσική ανατολή και τα Βαλκάνια, και τοπικές δημιουργίες συνθέτουν μια μοναδική εικόνα εξεζητημένης πολυτέλειας και πρώιμου κοσμοπολιτισμού.

Το φαινόμενο, που θα συνεχιστεί στα κλασικά χρόνια, κορυφώνεται με την καθοριστική συμβολή αθηναίων τεχνιτών στη διαμόρφωση του εκλεκτικού αλλά αναγνωρίσιμου ύφους της μακεδονικής μεταλλοτεχνίας στα χρόνια του Φιλίππου Β΄.

Είναι όμως ο γιος του, ο Αλέξανδρος Γ΄, που με την εκστρατεία του στην ανατολή θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διάδοση και την άνθισή της σε ολόκληρη την ελληνιστική οικουμένη και σε ότι την διαδέχτηκε.

Σύντομο βιογραφικό 

O δρ. Αθανάσιος Σίδερης είναι κλασικός αρχαιολόγος με παράλληλες σπουδές στην ιστορία και την ιστορία της τέχνης. Είναι επίτιμο συνδεδεμένο μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα, και επισκέπτης καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Αρχαιολογίας και Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Μάσαρυκ στο Μπρνο της Τσεχίας. Διηύθυνε κατά το παρελθόν ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες στο Καστρούλι Φωκίδας, στη Χαλκά Μπουνάρ της Βουλγαρίας και στο πεδίο της Μάχης των Γαυγαμήλων στο βόρειο Ιράκ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ακόμα την οικονομία του αρχαίου κόσμου, τη μεταλλοτεχνία, και την σύγχρονη πρόσληψη της κλασικής αρχαιότητας. Έχει πολύχρονη εμπειρία στην ανάπτυξη και διαχείριση έργων ψηφιακού πολιτισμού και εικονικών αναπαραστάσεων και είναι μέλος εκδοτικών επιτροπών αρχαιολογικών περιοδικών. Στο εν εξελίξει ερευνητικό του έργο περιλαμβάνεται η δημοσίευση τεχνουργημάτων μεταλλοτεχνίας από  τις Αιγές, το Τσοτύλι και τη Δημητριάδα.