Νέα

Η ΦΥΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη

Ο Μεγαλέξανδρος των ταπεινών, άγγελος της Επανάστασης, σύμβολο της αναγέννησης του Γένους των Ελλήνων, ο Μεγαλέξανδρος της Φυλλάδας…

Πού αλλού; στις Αιγές, στον τάφο του πατέρα και του γιου του, την ερχόμενη Παρασκευή, στις 24/07 και ώρα 21:00, στον αύλειο χώρο του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων.

Περιληπτική και απλοποιημένη εκδοχή του θαυμαστού ‘Μυθιστορήματος’ -του αφηγήματος για τον Αλέξανδρο που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο από τους λαούς της Οικουμένης για παραπάνω από 20 αιώνες και μεταφράστηκε σε τόσες γλώσσες όσες μόνον η Βίβλος- η λαϊκότροπη Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου, το μικρό βιβλιαράκι που έβρεχε με τα δάκρυα του ο μπουρλοτιέρης της Επανάστασης, ήταν από τον 18ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου το πιο αγαπημένο ανάγνωσμα των Ρωμιών που γίνονταν και πάλι Έλληνες…

Ο Μεγαλέξανδρος της Φυλλάδας, ο ήρωας που νικάει στρατούς, στοιχειά και τέρατα είναι ο προστάτης των φτωχών και των κατατρεγμένων που παραγγέλνει στη διαθήκη του:

“Εις αυτουνούς τους τόπους όπου σας αφίνω, σας παραγγέλλω να φυλάξετε την δικαιοσύνην εις τους πτωχούς, να δείχνετε αγάπην, να μη πλεονεκτήτε και να μη κάμετε αδικίας, ότι μέλλετε να αποθάνητε και τίποτις δεν θέλετε κερδήσει, ωσάν εγώ την σήμερον. Αφίνω ακόμη εκατόν μόδια φλωρία να τα μοιράσετε εις πτωχούς, χήρες και ορφανά.”

Συγχρόνως είναι σύμβολο Ελευθερίας και ο Ρήγας τυπώνει την εικόνα του να μοιραστεί ως παράδειγμα στους αγωνιστές:

λέξανδρε, τώρα ν βγς

π τν τάφον, κα ν δς

τν Μακεδόνων πάλιν

νδρείαν τν μεγάλην…”

Ρήγας Βελεστινλής, Ὕμνος Πατριωτικὸς τῆς Ἑλλάδος καὶ ὅλης της Γραικίας πρὸς ξαναπόκτησιν τῆς αὐτῶν Ἐλευθερίας

Η ΦΥΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη.

«ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

«Η ΦΥΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσιάζουν μία παράσταση με θέμα τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πλαίσιο του νέου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Ο Αλέξανδρος ο Μέγας και Τρανός, αδελφός της γοργόνας. Ο Αλέξανδρος του Αρριανού και ο Αλέξανδρος του Πλουτάρχου. Ο Αλέξανδρος στην κορυφή και ο Αλέξανδρος στα βάραθρα.

Βασισμένοι στη λαϊκή «παραμυθία» της Φυλλάδας του Μεγαλέξανδρου, της θρυλικής ιστορίας του βίου, των άθλων και των ταξιδιών του μεγάλου Μακεδόνα που τη δημιούργησε η λαϊκή φαντασία αιώνες μετά τον θάνατό του, αλλά και στους «ντέντεκτιβς» ιστορικούς Αρριανό και Πλούταρχο, διοργανώνουμε μια συνάντηση με τον πιο γνωστό άγνωστο Οικουμενικό.

Η επίσημη ιστοριογραφία συνομιλεί με μύθους, θρύλους, μοιρολόγια και εμβατήρια στο πατρογονικό των Αιγών, το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και το Θέατρο Δάσους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: digitalculture.gov.gr

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύνθεση κειμένου: Γλυκερία Μπασδέκη σε συνεργασία με τον Θοδωρή Γκόνη

Μεταγραφή αρχαίων κειμένων: Γλυκερία Μπασδέκη, Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα

Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Γκόνης, Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Φωτογραφίες: Στράτος Καλαφάτης

Ηθοποιοί: Δημήτρης Κοντός, Ελένη Μαβίδου, Δημήτρης Μανδρινός, Έλενα Μεγγρέλη, Στεφανία Χονδράκη

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Κυραναστάσης, Στέφανος Παρασκευάς

Επιστημονική σύμβουλος: Αγγελική Κοτταρίδη