Νέα

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές. Πρόγραμμα Δράσεων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Τις επόμενες δυο βδομάδες χαιρόμαστε τον Μάϊο στην Ημαθία με τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές μας: Πικ νικ στο ιερό της Μητέρας των Θεών που γιορτάζει αυτόν τον μήνα, αγώνας δρόμου στις Αιγές, περίπατος στην καταπράσινη Μίεζα, περιήγηση στις εκκλησιές της ανθισμένης Μακαριώτισσας, κουκλοθέατρο στο μουσείο και άλλα πολλά… και βέβαια μια έκπληξη για τα αγαπημένα μας αδεσποτάκια που θα την μάθετε σε λίγες μέρες!… Για την ώρα ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα, διαλέξτε τι σας αρέσει και να θυμάστε: αυτόν τον μήνα έχουμε εκτός από πολλαπλές εκλογές και πολλές δράσεις μνήμης και πολιτισμού….

 

Πρόγραμμα Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας:

 

Α) «Περιήγηση στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της συνοικίας της Μακαριώτισσας στη Βέροια»

Στη δράση που απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Ε- Στ΄) καθώς και σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στη συνοικία της Μακαριώτισσας στη Βέροια, να γνωρίσουμε σημαντικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης, όπως τους ναούς της Αναστάσεως του Χριστού, των Αγίων Κηρύκου και Ιούλιττας, της Παναγίας Ευαγγελίστριας κ.ά.,και να ξαποστάσουμε στις «πράσινες» αυλές τους.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 9 & 10 Μαΐου 2019

Ώρα εκδήλωσης: 10:00, 11:00, 12:00

Σημείο συνάντησης: Ναός Αγίου Νικολάου Μακαριώτισσας στη Βέροια

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2331076100 (Μ. Πολατίδου)

 

Β) «Στους ασφοδελούς λειμώνες των Αιγών με το Γυμνάσιο Βεργίνας». Περιήγηση στο ανοιξιάτικο Νεκροταφείο των Τύμβων και θεματική ξενάγηση στη βασιλική ταφική συστάδα των Τημενιδών.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Ώρα εκδήλωσης: 9:00

Σημείο συνάντησης: χώρος δημοτικού πάρκιγκ Βεργίνας

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2331092347 (Ε. Κοντογουλίδου)

 

Γ) «Mηνός Δαισίου πρασίνη και έθιμος ημέρα»: γνωριμία με το Ιερό της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος στη Λευκόπετρα Βερμίου

Η μεγαλύτερη γιορτή της ορεινής Μητέρας τελούνταν τον μακεδονικό μήνα Δαίσιο (σημ. μήνας Μάιος). Πιστοί από την Βέροια και τις γύρω περιοχές συνέρρεαν στο ιερό της θεάς, με κορυφαίες λατρευτικές εκδηλώσεις τα κοινά γεύματα και την αφιέρωση των σκλάβων.

Την ίδια εποχή του χρόνου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας προσκαλεί οικογένειες, παρέες φίλων, καθένα που θέλει, να περάσουμε μία μέρα στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Μητρώου και στο καταπράσινο τοπίο του Βερμίου. Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει ξενάγηση, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μουσική εκδήλωση και κοινό γεύμα (πικ νικ) δίπλα στον αρχαίο ναό. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους καπέλα, καλή διάθεση και τα απαραίτητα για το γεύμα τους στην ύπαιθρο.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Ώρα εκδήλωσης: 11:00

Σημείο συνάντησης: Ιερό της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 233124972 (Γ. Γραικός)

 

Δ) 3ος Αγώνας Δρόμου των Ανακτόρων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός με μεγάλη συμμετοχή αθλητών που κατά τη διαδρομή τους διασχίζουν τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών με σημείο αναφοράς το Ανάκτορο. Παράλληλα με των αγώνα ενηλίκων, πραγματοποιείται και παιδικός αγώνας 1km που διατρέχει ένα μικρό μέρος του Νεκροταφείου των Τύμβων.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Ώρα εκδήλωσης: 10:00

Σημείο συνάντησης: πλατεία Βεργίνας

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2331092347 (Ε. Κοντογουλίδου)

 

Ε) Περιήγηση «Διαδρομές στη Μίεζα» (Μακεδονικός Τάφος της Κρίσεως, Μακεδονικός Τάφο των Ανθεμίων, Αρχαίο Θέατρο Μίεζας και Νυμφαίο Μίεζας)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει τα σημαντικά μνημεία της περιοχής και να απολαύσει τις ομορφιές του τοπίου συμμετέχοντας στις Διαδρομές της καταπράσινης και ολάνθιστης Μίεζας.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Ώρα εκδήλωσης: 11:00

Σημείο συνάντησης: Μακεδονικοί Τάφοι Λευκαδίων

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 233129737 (Α. Χατζηϊωαννίδης)

 

Στ) «Ζοο στο ΑΜΒ»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζοο στο ΑΜΒ» προσφέρεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές. Μέσα από τη θεματική περιήγηση στην μόνιμη έκθεση του ΑΜΒ τα παιδιά γνωρίζουν τα ζώα στις προθήκες, φτιάχνουν ιστορίες, κατασκευάζουν κούκλες και παίζουν τις ιστορίες τους στο κουκλοθέατρο του ΑΜΒ.

Ημερομηνία εκδήλωσης:15/05/2019 – 31/05/2019

Ώρα εκδήλωσης: 09:00, 10:30, 12:00

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2331024972 (Φ.Παπαργυρούδη)

 

Ζ) «Ζώα Φυτά Πράγματα» για σχολικές ομάδες πρώτης σχολικής ηλικίας

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζώα Φυτά Πράγματα» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές τα παιδιά παίζουν το αντίστοιχο παιχνίδι βρίσκοντας ζώα και φυτά σε προθήκες μουσείων, τοιχογραφίες μνημείων κλπ. Ακολουθεί εικαστικό εργαστήρι.

Ημερομηνία εκδήλωσης:15/05/2019 – 31/05/2019

Ώρα εκδήλωσης: 09:00, 10:30, 12:00

Σημείο συνάντησης: Νέο Μουσείο Αιγών

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2331092580 (Φ. Παπαργυρούδη)