Νέα

S l a m P o e t r y

από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 | 10:30 πμ

Κάθε χρόνο, στις 21 Μαρτίου, φορείς και συλλογικότητες οργανώνουν εκδηλώσεις για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Φέτος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας συνδιοργανώνουμε μια δράση αφιερωμένη στη Slam Poetry, τη σύγχρονη δυναμική προφορική ποίηση. Καλούμε το εφηβικό μας κοινό να εκφραστεί ποιητικά και να ερμηνεύσει προφορικά ιδέες, προβληματισμούς, όνειρα και πάθη.

Στόχος μας είναι να συστήσουμε και να μοιραστούμε την εμπειρία του νέου αυτού ποιητικού είδους, που επιτρέπει την ελεύθερη ποιητική έκφραση πέρα από οποιαδήποτε σύμβαση, λογοτεχνική ή άλλη, πάντα με ειλικρινή σεβασμό στους συμμετέχοντες και το κοινό. Σκοπός μας είναι, υπερβαίνοντας τους περιορισμούς και τα συμβατικά λογοτεχνικά πλαίσια, να αντιληφθούμε και να νιώσουμε ότι η ποίηση αφορά τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας και αποτελεί έναν άμεσο τρόπο να εκφραστούμε και να δούμε αλλιώς τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Ενώ η παραδοσιακή ποίηση είναι γραπτή, η ποίηση σλαμ έχει σχεδιαστεί για να είναι προφορική και να προσελκύει το κοινό, να το κάνει να σκεφτεί επίκαιρα ή κοινωνικά ζητήματα, να το αιφνιδιάσει, να συμμετάσχει με επιφωνήματα. Η παρέκκλιση από τους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες, καθώς και η απόκλιση από το πλαίσιο του ίδιου του ποιητικού λόγου συνιστούν δύο στοιχεία πειραματισμού και ανατροπής προς όφελος μίας πιο ελεύθερης έκφρασης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας παρέχουν τον χώρο και την ευκαιρία να γνωρίσουμε το νέο αυτό ποιητικό είδος και -γιατί όχι;- να πειραματιστούμε με αυτό.

Η δράση, που απευθύνεται στη σχολική κοινότητα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 10:30 πμ στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.