Νέα

Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης ”Οι Δικοί μας Άνθρωποι”

Οι Δικοί μας Άνθρωποι

Φίλιππος Δρόσος

Παύλος Τζιόμπρας

Αλέξανδρος Τσάκωνας

Έκθεση Ζωγραφικής

Τρεις ευρηματικοί καλλιτέχνες που εργάστηκαν για την ζωγραφική και γλυπτική αποκατάσταση και την σχεδίαση ευρημάτων των Αιγών παρουσιάζουν το ατομικό εικαστικό τους έργο.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των αναστηλωτικών εργασιών στο Ανάκτορο του Φιλίππου ΙΙ, η έκθεση αποτελεί αφιέρωμα στους δικούς μας ανθρώπους που, με την οξυμένη οπτική τους αντίληψη, την έμφαση στην λεπτομέρεια και την επιδέξια προσέγγιση, εργάστηκαν για την τεκμηρίωση και την αισθητική αποκατάσταση του μνημείου, δίνοντας νέα πνοή στα θραύσματα του. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία, τις χειρονομίες και την εικαστική τους ματιά συνέθεσαν με υπομονή, επιμονή και προσήλωση το παζλ της ιστορίας, συνεισφέροντας σε μία πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του σαγηνευτικού μακεδονικού κόσμου.

Η έκθεση παρουσιάζει στο κοινό της Βέροιας μία άλλη πτυχή των τριών αυτών εικαστικών που αφορά στις ατομικές τους δημιουργίες και μας καλεί να γνωρίσουμε και να συνομιλήσουμε με τα έργα τους.

Ο Φίλιππος Δρόσος δημιουργεί σουρεαλιστικές εικόνες στις οποίες οι μυθολογικές αναφορές, o ονειρικός χαρακτήρας και η βιωμένη εμπειρία συνδυάζονται για να πλάσουν αφηγήσεις που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η παρορμητική ζωγραφική του Παύλου Τζιόμπρα χαρακτηρίζεται από ένα συνεχές και αδιάκοπο σχέδιο, το οποίο συχνά γεμίζει την επιφάνεια του χαρτιού με πυκνά και ελεύθερα μοτίβα λεπτομερειών. Στην ιδιότυπη αυτή εσωτερική κοσμογραφία συγκεντρώνονται οι προσωπικές εμπειρίες του μέσα από ένα παιχνιδιάρικο σύστημα συμβολικών αναφορών.

Ο Αλέξανδρος Τσάκωνας προσεγγίζει με την ζωγραφική του μια διάσταση μνήμης-ντοκουμέντου, σχολιάζοντας την φωτογραφία και την επίδραση της, και μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε το αληθινά ουσιαστικό στην εφήμερη ύπαρξη και την απεικόνισή της δημιουργώντας μια οικουμενική υπενθύμιση της ομορφιάς και της ευθραυστότητας της ζωής.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Θέμις Βελένη, Ιστορικός της Τέχνης, Πολιτιστική Διαχειρίστρια ΕΦΑ Ημαθίας

Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ.

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Οργάνωση έκθεσης: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας – Σύλλογος «Οι Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών και του Δικτύου Αυτού»