Νέα

Διάλεξη της Δρος Αναστασίας Γκαδόλου: “Αρματοδρομίες, έπαθλα και ευγενείς παρθένες στην Αχαΐα του 8ου προχριστιανικού αιώνα. Αφηγήσεις από το Ιερό του Ποσειδώνα της Ελίκης”

Την Τετάρτη, 5 Απριλίου, στις 19.30 σας καλούμε στο “Υπόγειο της Μνήμης” στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας να κάνουμε μαζί ένα ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο του Ομήρου!

Αφετηρία ένα αινιγματικό αντικείμενο του 8ου προχριστιανικού αιώνα που βρέθηκε στο ιερό του Ποσειδώνα στην Ελίκη της Αχαϊας, ‘οδηγός’ μας η Δρ. Αναστασία Γκαδόλου που αποκρυπτογραφεί το νόημα και αφηγείται ιστορίες για αγώνες και έπαθλα, μεγάλες θυσίες, ηρωικούς πολεμιστές και σαγηνευτικές παρθένες, αναπλάθοντας τα δρώμενα και τις ιδεολογίες που αποτυπώθηκαν στους μύθους και διαμόρφωσαν την ιστορική πραγματικότητα της αρχαϊκής Ελλάδας.


Η διάλεξη με τίτλο “Αρματοδρομίες, έπαθλα και ευγενείς παρθένες στην Αχαΐα του 8ου προχριστιανικού αιώνα. Αφηγήσεις από το Ιερό του Ποσειδώνα της Ελίκης” παρουσιάζεται στο πλαίσιο της δράσης “Αρχαιολογία και Έρευνα” που οργανώνεται από την ΕΦΑ Ημαθίας και τον Σύλλογο Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών.


Η Είσοδος είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται με ταυτόχρονη απομακρυσμένη παρακολούθηση μέσω του συνδέσμου: https://us06web.zoom.us/j/81567400436?pwd=eENIR3VIRWx1ODg4RHRQKzE5WTU1dz09

MΕΕTING ID: 81567400436

MEETING PASSCODE: 9112022


Η ομιλήτρια Δρ Αναστασία Γκαδόλου είναι αρχαιολόγος και διακεκριμένο στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Βιογραφικό
Η Αναστασία Γκαδόλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1969. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Leicester. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόσφατα 2022 απέκτησε και δεύτερο τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στη θεματική: Αειφόρος Τουριστική Ανάπτυξη. Πολιτισμός, Περιβάλλον, Κοινωνία, ένα διακρατικό, δια τμηματικό πρόγραμμα από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Παρίσι 1 Πάνθεον Σορβόννη.
Από το 1993 εργάζεται ως μόνιμη υπάλληλος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (ΣΤ’ ΕΠΚΑ, Θ΄ ΕΠΚΑ, Κεντρική Υπηρεσία, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο). Στη διάρκεια της δεκάχρονης θητείας της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετείχε στην επανέκθεση της Συλλογής Αγγείων και Μικροτεχνίας, στην έκθεση για πρώτη φορά της Συλλογής Βλαστού-Σερπιέρη. Επίσης συμμετείχε στις επιστημονικές ομάδες και τις ομάδες εργασίας των περιοδικών εκθέσεων που διοργανώθηκαν στο Μουσείο αλλά και σε ξένα Μουσεία στη διάρκεια των ετών 2004-2013. Από τον Ιούλιο του 2014 προΐσταται του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Έργων της Δ/νσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Έχει διενεργήσει σωστικές ανασκαφές στην Αχαΐα και τη Βοιωτία. Από το 2005 συμμετέχει στην ανασκαφή, μελέτη και δημοσίευση της ανασκαφής του Ιερού των Πρώιμων Ιστορικών Χρόνων του Ελικωνίου Ποσειδώνα στην Αχαΐα. Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες (Η Αχαΐα στους πρώιμους ιστορικούς χρόνους. Κεραμική παραγωγή και έθιμα ταφής. Δημοσιεύματα Αρχαιολογικού Δελτίου αρ. 101, Αθήνα 2008 και Thapsos class pottery reconsidered. Workshop or pottery style? The case of Achaia in the northern Peloponnese. BAR 2279, 2011) καθώς και έναν αριθμό επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά σχετικά με την κεραμική παραγωγή, ιστορία και αρχαιολογία των Πρώιμων Ιστορικών Χρόνων της Αχαΐας.