Νέα

Ενημερωτικό Δελτίο Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για το μήνα Απρίλιο#Aprilis19EfaImathias

 

#Aprilis19EfaImathias

 

 Μήνας του Μεγάλου Πάθους και της ανεπανάληπτης ημαθιώτικης άνοιξης, μήνας σκληρών ενθυμήσεων και επιθυμιών, μήνας αναμονής για την έλευση του μεγάλου αναστάσιμου Γεγονότος. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σας προσκαλεί και σας υποδέχεται στις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει μέσα στον Απρίλη, οι οποίες αναλυτικά είναι:

 

  • Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019. Αμφιθέατρο Νέου Κτηρίου Μουσείου Αιγών. 10:00

Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σε συνέργεια με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βεργίνας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βεργίνας-Παλατιτσίων, και των Δημοτικών Σχολείων Βεργίνας-Παλατιτσίων και Αγίας Βαρβάρας, διοργανώνει ενημερωτική ομιλία για μαθητές δημοτικού σχολείου σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την περιήγηση μας στο διαδίκτυο. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

 

  • Κυριακή, 14 Απριλίου 2019. Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. 11:00

Ξενάγηση των μελών του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου των Αιγών και του δικτύου των Μουσείων της Ημαθίας.

 

  • Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019. Αιγές. Νεκροταφείο των Τύμβων. 09:00

 Περιήγηση στην  ανοιξιάτικη νεκρόπολη των Αιγών

Θεματική ξενάγηση μαθητών του Γυμνασίου Βεργίνας από την αρχαιολόγο κ. Εύα Κοντογουλίδου στη βασιλική ταφική συστάδα των Τημενίδων, καθώς και σε άλλες.

 

  • Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019. Αμφιθέατρο Νέου Κτηρίου Μουσείου Αιγών.

Εποχική γρίπη

Ενημερωτική ομιλία του ιατρού εργασίας κ. Σταύρου Γουσόπουλου, στο έργο ‘’Στερέωση, συντήρηση, αναστήλωση και ανάδειξη του Ανακτόρου των Αιγών. Φάση Δ1’’, για το φαινόμενο της έξαρσης των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης.

 

  • Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Υπόγειο της Μνήμης. 20:00

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας έχει την τιμή να υποδεχτεί τον καθηγητή της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Βασίλη Κολώνα, διακεκριμένο ερευνητή και κατεξοχήν ειδικό στην αρχιτεκτονική του 19ου και 20ου αιώνα. Θα προηγηθεί ομιλία του προσκεκλημένου μας και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το βιβλίο του:

Η Θεσσαλονίκη στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου 1915 – 1918

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, και κ. Κώστας Γαλλής, φιλόλογος – Msc Ιστορίας. Συντονίζει ο κ. Γιώργος Λιόλιος.

 

  • Μ. Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019. Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας. 19:00

Πένθος και μελαγχολία στην αρχαία τέχνη και γραμματεία

Θεματική ξενάγηση από τον αρχαιολόγο κ. Ι. Γραικό σχετικά με τις τελετουργίες, τη διαχείριση και την παράσταση της θεϊκής και ανθρώπινης απώλειας στην αρχαία τέχνη και λογοτεχνία.

  • Οι απριλιάτικες και εορταστικές μας εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, και όχι μόνον:

Οι κήποι του Άδωνη» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, με οδηγό το έκθεμα ‘’Αδώνιδος Επιτάφιος’’ μαθαίνουν για την αρχαία γιορτή και συμμετέχουν σε καλλιτεχνικό εργαστήρι για την κατασκευή των δικών τους εικαστικών κήπων.

 

  • Σάββατο του Λαζάρου, 20 Απριλίου 2019. Αρχαιολογικός Χώρος Αγίου Παταπίου.

Λαζαρίνες και Λαζαράκια

Μαθαίνουμε την ιστορία του Λαζάρου και αναβιώνουμε σχετικά έθιμα (Λαζαρίνες, Λαζαράκια, κάλαντα). Το πρόγραμμα προσφέρεται όλον τον Απρίλη για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

 

  • Αρχαιολογικός Χώρος Αγίου Παταπίου.

Αναστάσιμες Λαμπάδες

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Γ΄ & Δ’ τάξης δημοτικού. Τα παιδιά μαθαίνουν για τις σχετικές παραδόσεις και φτιάχνουν στολίδια για τις αναστάσιμες λαμπάδες τους.

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σας εύχεται από καρδιάς ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019