Νέα

Διάλεξη και σεμινάρια-εργαστήρια από τη ζωγράφο Ευφροσύνη Δοξιάδη στο Νέο Κτήριο του Μουσείου των Αιγών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας έχει την τιμή και το προνόμιο να παρουσιάσει στο κοινό την Ευφροσύνη Δοξιάδη. Με την συνέργεια και την υποστήριξη των Φίλων του Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου των Μουσείων της Ημαθίας η διάσημη ζωγράφος και ειδικός της αρχαίας ζωγραφικής θα πραγματοποιήσει εξειδικευμένα σεμινάρια και μία ανοιχτή διάλεξη σχετικά με τις τεχνικές της αρχαίας ζωγραφικής και την επίδραση της στον ελληνική, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κανόνα.
Η Ευφροσύνη Δοξιάδη, Αθηναία ζωγράφος και πολίτης του κόσμου, συνδέθηκε από καταβολής και μαθητείας με τους κορυφαίους του ελληνικού και ευρωπαϊκού μοντερνισμού: ο πατέρας της υπήρξε μαθητής του Πικιώνη, η ίδια μαθήτρια του Τέτση, του Κοκόσκα, του Τσαρούχη. Με παιδικά χρόνια σε μαγικά τοπικά και ζωή με μαγικούς ανθρώπους, σπούδασε στην Αυστρία (School of Seeing) και το Ηνωμένο Βασίλειο (Slade School of Fine Arts). Ζει στην Αθήνα, το Λονδίνο και το Παρίσι. Η βαθιά της γνώση για την ευρωπαϊκή ζωγραφική παράδοση, η ακαταπόνητος διάλογος με το ζωγραφικό και εικαστικό συμβάν, σε συνδυασμένο με την αρχοντιά, την ευγένεια και την φρεσκάδα της παρουσίας της, συνθέτουν ένα από τα πληρέστερα και πλέον αναγνωρισμένα ουμανιστικά πορτραίτα της εποχής μας. Το βιβλίο της ‘’Τhe Mysterious Fayoum Portraits; Faces from Ancient Egypt’’ εκδόθηκε από τους σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους παγκοσμίως (‘’Τα πορτρέτα του Φαγιούμ’’, στα ελληνικά, εκδόσεις Αδάμ), είναι πολυβραβευμένο και βιβλίο αναφοράς, και αποτελεί το
μεγαλύτερο best seller για την αρχαία ζωγραφική εδώ και δεκαετίες.

  • Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019, Νέο Κτήριο Μουσείου Αιγών, 17:00‐ 20:00.

Σεμινάριο‐εργαστήριο εγκαυστικής μεθόδου για τους φιλοξενούμενους στο Σπίτι της Βεργίνας, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία για το παιδί.
‘’H τεχνική της εγκαυστικής. Το κερί της μέλισσας ως υλικό ζωγραφικής’’.

  • Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019, Νέο Κτήριο Μουσείου Αιγών,  10:00‐ 14:00.

Σεμινάριο‐εργαστήριο εγκαυστικής μεθόδου που απευθύνεται σε συντηρητές, εικαστικούς και ειδικούς στην αρχαία ζωγραφική (η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι περιορισμένη).

  • Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019, Αμφιθέατρο Νέο Κτηρίου Μουσείου των Αιγών, 19:00. 

Διάλεξη της Ευφροσύνης Δοξιάδη, με θέμα: Αρχαία Πρόσωπα: τα πορτραίτα του Φαγιούμ και η παράδοση της ελληνικής και ευρωπαϊκής ζωγραφικής.

Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό.