Νέα

Παρουσίαση του βιβλίου «Νεότερος ελληνικός εβραϊσμός (Η δυναμική παρουσία, η οδυνηρή απουσία, το σήμερα)» στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σε συνεργασία με τους Φίλους του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του, και τον εκδοτικό οίκο University Studio Press, σας προσκαλεί την Τετάρτη (23/11) και ώρα 19:00 στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Καβάλα (Επ. Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.) με τίτλο «Νεότερος ελληνικός εβραϊσμός (Η δυναμική παρουσία, η οδυνηρή απουσία, το σήμερα)», που θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας (“Υπόγειο της Μνήμης”).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βασιλική Λάζου, Δρ. Ιστορίας, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ., Κώστας Τζιάρας, Δρ. Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. και η επιμελήτρια του βιβλίου Μαρία Καβάλα.

Την παρουσίαση και τη συζήτηση συντονίζει ο Γιώργος Λιόλιος, δικηγόρος-συγγραφέας.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται με ταυτόχρονη απομακρυσμένη παρακολούθηση στον σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/j/81567400436?pwd=eENIR3VIRWx1ODg4RHRQKzE5WTU1dz09

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

«Ιστορικοί, νομικοί, πολιτικοί και οικονομικοί επιστήμονες, παιδαγωγοί, φιλόλογοι αλλά και θετικοί επιστήμονες διασταυρώνουν σε αυτό το βιβλίο επιστημονικές γνώσεις, βιώματα και νέα ερωτήματα με συνεκτικό ιστό τη γενοκτονία αλλά και το παρελθόν, παρόν και μέλλον των Εβραίων στην ελληνική ιστορία, στην ελληνική κοινωνία και πολιτεία. Οι συγγραφείς αυτής της συλλογικής δουλειάς επιχειρούν με κριτικό πνεύμα να προσφέρουν τόσο σφαιρική όσο και ειδική γνώση, για την ιστορία του νεότερου ελληνικού εβραϊσμού, για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας με στόχο την καλύτερη κατανόηση του παρελθόντος και τη διαμόρφωση μιας μνήμης με διάρκεια, σεβασμό και υπευθυνότητα».

Βιογραφικό συγγραφέως:

Η Μαρία Καβάλα (Επικ. Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.) σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paul Vallery, στο Montpellier της Γαλλίας. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Το 2009 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Η Θεσσαλονίκη στη Γερμανική Κατοχή (1941-1944): Κοινωνία, οικονομία, διωγμός Εβραίων».

Ασχολείται ερευνητικά με την ελληνική κοινωνική και οικονομική ιστορία στο Μεσοπόλεμο, στα χρόνια της Κατοχής και μεταπολεμικά (Ολοκαύτωμα και οικονομικοί και ιδεολογικοί συσχετισμοί, αντισημιτισμός, κοινωνική πολιτική και συλλογικότητες, πρακτικές επιβίωσης σε εποχές κρίσεων, ζητήματα φύλου), ενώ από  το 2013 διδάσκει τις θεματικές ενότητες «Ολοκαύτωμα και ιστορική μνήμη» και «Ο Αντισημιτισμός στον 20ό αιώνα», στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ καθώς και Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία της Ευρώπης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το 2010.

Το βιβλίο «Νεότερος ελληνικός εβραϊσμός» είναι το τέταρτο συλλογικό έργο στο οποίο συμμετέχει και επιμελήθηκε. Προηγήθηκαν τα συλλογικά έργα: «Ο φόρος του αίματος στην κατοχική Θεσσαλονίκη (Ξένη κυριαρχία, αντίσταση και επιβίωση)», «10+6 Γκρίζες ζώνες της 28ης Οκτωβρίου, της Κατοχής και της Αντίστασης», «Εβραϊκές κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας: Οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός».