Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/byzantinemusver/public_html/wp-content/themes/veroia/header.php:10) in /home/byzantinemusver/public_html/wp-content/themes/veroia/functions.php on line 53

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/byzantinemusver/public_html/wp-content/themes/veroia/header.php:10) in /home/byzantinemusver/public_html/wp-content/themes/veroia/functions.php on line 54

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/byzantinemusver/public_html/wp-content/themes/veroia/header.php:10) in /home/byzantinemusver/public_html/wp-content/themes/veroia/functions.php on line 55

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/byzantinemusver/public_html/wp-content/themes/veroia/header.php:10) in /home/byzantinemusver/public_html/wp-content/themes/veroia/functions.php on line 56

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/byzantinemusver/public_html/wp-content/themes/veroia/header.php:10) in /home/byzantinemusver/public_html/wp-content/themes/veroia/functions.php on line 57
Ενημερωτικό Δελτίο Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για τον μήνα Οκτώβριο 2021 – Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Νέα

Ενημερωτικό Δελτίο Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για τον μήνα Οκτώβριο 2021

Τώρα που τελείωσε το καλοκαίρι, τώρα που μπαίνει ο μην Οκτώβρης, σαν αυτοκράτωρ με πορφύρα, και πέφτουν οι βροχές του φθινοπώρου, και αναπνέω τις μυρουδιές της μουσκεμένης γης……

Ανδρέας Εμπειρίκος, Οκτάνα

Στον μήνα της σποράς, της βροχής, της αντίστασης και της απελευθέρωσης, του τέλους και της αρχής του αρχαίου μακεδονικού έτους (αρχαίοι μήνες Υπερβερταίος και Δίος), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας επαναφέρει στην κανονικότητα τη μηνιαία ενημέρωση του κοινού για τις εκδηλώσεις και τις εκπαιδευτικές της δράσεις, και προσκαλεί με χαρά τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους να λάβουν μέρος σε αυτές.

Εκπαιδευτικές Δράσεις

  • Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 θα τρέχει η δράση “Κληρονομιά ανοιχτή για όλους!”. Ειδικές ομάδες κοινού καλούνται να επισκεφθούν τα μνημεία και τα μουσεία μας, να εμπνευστούν από αυτά και να εκφραστούν καλλιτεχνικά, μέσα από προσωπικές και ομαδικές εικαστικές δημιουργίες.

(Διάρκεια δράσης 24 Σεπτέμβρη – 24 Οκτώβρη 2021).

Συμμετέχουν: Πρωτοβουλία για το Παιδί, Σωσσίδειο Γηροκομείο Βέροιας,

Ειδικό Δημοτικό Βέροιας, ΣΟΦΨΥ Ημαθίας και Τα Παιδιά της Άνοιξης.

  • Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την σχολική κοινότητα προσφέρονται σύμφωνα με τα τρέχοντα ισχύοντα πρωτόκολλα για τα μέτρα κατά της διασποράς του covid-19.
  • Μετά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του δικτύου “Φίλοι του Λόγου και των Μνημείων” για την ενεργή συμμετοχή των φιλολόγων στην μουσειοπαιδαγωγική πράξη σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας και το 3ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.

Γνωριμία με το αρχαιολογικό έργο στην γη της Ημαθίας

Η 16η Οκτωβρίου ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμμετέχει στον εορτασμό και θα φιλοξενήσει τμήματα σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ανασκαφές του Ανακτόρου των Αιγών και του οικοπέδου ανέγερσης του νέου αστυνομικού μεγάρου. Οι μαθητές θα ξεναγηθούν και θα γνωρίσουν τον ανασκαφικό χώρο και την αρχαιολογική εργασία της τεκμηρίωσης και προστασίας των αρχαιοτήτων.

Καθώς η Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας συμπίπτει με την επέτειο της απελευθέρωσης της Βέροιας, οι πανηγυρικές εκπαιδευτικές δράσεις θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και μνημείο

Εκθέσεις

Η περιοδική έκθεση φωτογραφίας ‘’Όταν ήρθε ο σιδηρόδρομος’’ προσφέρεται στο κοινό που θέλει να την επισκεφθεί έως το τέλος της χρονιάς, στον ισόγειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και κατά τις ώρες λειτουργίας του μουσείου.

Τα τεχνικά έργα κατασκευής του σιδηροδρόμου, οι σταθμοί που σημαδεύτηκαν από όλα τα ιστορικά γεγονότα του τελευταίου αιώνα, η εμβληματική και σχεδόν μυθική μορφή του μηχανοκίνητου σιδηροδρόμου, σηματοδοτούν την μεγάλη έξοδο από την μακρά διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Νεοτερικότητα. 

Η νέα έκθεση στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας ΄΄Ο Τοίχος της Μνήμης’’, που σημειώνει μεγάλη επιτυχία, καθιστά την διεύθυνση του μουσείου ‘’Ανοίξεως 47’’ ως το σημείο συνάντησης και γνωριμίας παλιών και νέων, ζώντων και τεθνεώτων, Βεροιωτών. Η νέα έκθεση ενεργοποιεί και πάλι την διαλεκτική των επιτυμβίων στηλών να απευθύνουν διαρκώς το χαίρε στους περαστικούς και των τιμητικών βωμών να υπενθυμίζουν διαρκώς τις ντόπιες αρετές της φιλοπατρίας και της μόρφωσης. Τα μαρμάρινα ανάγλυφα και οι ενεπίγραφοι βωμοί ξαναγίνονται δημόσια μνημεία, με την έννοια ότι ενεργοποιούν τον μήνυμά τους σε έναν χώρο που αφορά όλους, διαχρονικά. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό (χωρίς απαραίτητα εισιτήριο) στις ώρες λειτουργίας του μουσείου.

Μπορεί να είναι εικόνα γέφυρα, φύση και δέντρο

Σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις της ΕΦΑ Ημαθίας λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας.